Böbrek kisti nedir ?

Böbrek kisti nedir ?

Böbrek kisti Tanımı

Böbrek kistleri böbrek dokusundan kaynaklanan doğuştan olabileceği gibi sonradan da ortaya çıkabilen çoğunlukla iyi huylu kitlelerdir. Toplumun yarsına yakınında erişkinlik çağında kistler izlenebilir. Birkaç farklı tipi vardır.

Klinik Belirtiler:

Erişkin tip polikistik böbrek hastalığı: Hipertansiyon, idrardan kan gelmesi, idrar yolu enfeksiyonu, böbrek yetmezliği, böbreklerde büyüme, beyin kanaması(Berry anevrizması kanaması) şeklinde klinik belirtiler gösterir. Genellikle 40 yaşından sonra belirti vermeye başlar. Böbrek kisti haricinde hastanın karaciğer, dalak ve pankreasında da kistlere rastlanır. Böbrekler büyüklü, küçüklü kistlerle doludur.

Basit Böbrek kistleri:

Genellikle belirti vermezler. Kontrollerde tesadüfi olarak bulunurlar. Böbrek kistleri çok büyüyerek böbrek basısı yapıp idrar akışını engelleyebilir veya böbrek parankimini sıkıştırarak harab edebilir.

Hastalarda genel olarak belirti görülmezken zaman zaman yan ağrısı veya sırt ağrısı görülebilir. Kistler bazen kanayabilir, aynı zamanda hastalarda bulantı, kusma, mide – barsaklarla ilgili rahatsızlık belirtileri görülebilir(Yanma, ekşime, karın ağrısı, hazımsızlık, kabızlık vb). Kistler enfekte olarak şiddetli yan ağrısı, halsizlik, bulantı , kusmaya yol açabilir.

Basit böbrek kistleri kanserleşmez, kistler çok büyüyerek ağrı ve bası semptomları yaparlar. Kistler ağrı ve bası semptomları yapmıyorsa cerrahi müdahaleye gerek duyulmaz

Böbrek kistlerinin bir kısmında kanserleşme riski vardır. Burada kistik sınıflandırılması önemlidir. Bu kist sınıflamasına Bosniak sınıflaması adı verilir.

  • Tip 1 : Kist duvarı keskin sınırlı, düzgün ve incedir. Kist içerisinde odacıklar yoktur. Kanserleşme riski yoktur.
  • Tip 2 : Kist içerisinde küçük odacıklar oluşturan septalar vardır . Kist duvarları ince, küçük küçük kalsifikasyonlar(kireçlenmeler) mevcuttur. Kanserleşme riski yoktur.
  • Tip 3 : Kisti içi yaygın kalsifikasyonlar veya kalın septalar vardır. Kanserleşme riski vardır. Tespit edildiğinde ameliyatla alınması gerekir.
  • Tip 4 : Kist içi tümör(kanser?) varlığı söz konusudur. Cerrahi olarak çıkarılması gerekir.