Laparoskopik böbrek ameliyatı , kapalı şekilde ameliyat olarak bilinmektedir. Karın içine böbreğe ulaşmak için port denilen aletler kullanılır. Bunların vücuda giriş alanları için toplamda 4 yada 5 adet 1 cm lik kesi kullanılır. Karın içine ulaşılması sonrası kamera ilerletilir ve vücut iç görüntü bu kamera yardımı ile ekrana yansıtılır ve doktor bu ekrandan izleyerek ameliyatına devam eder.Böbrek kitlesi çıkarılması sonrası çıkarılan böbrek özel bir torba içinde açılan 3-5 cm arası kesiden dışarıya çıkarılır.
Laparoskopi, böbrek kanserinin tedavisinde yaygın olarak kullanılan bir işlemdir. Hastalar geleneksel cerrahiye göre daha az kan kaybı, daha az ağrı kesici ihtiyacı, daha kısa hastanede kalma süresi, günlük aktivitelere daha hızlı geri dönüş gibi sonuçlar elde ederler.
Laparoskopik Böbrek Ameliyatının Avantajları
Laparoskopik böbrek cerrahisinin en büyük avantajları, ameliyatın küçük bir kesiden yapılmasına bağlı olarak daha kısa hastanede kalış süresi, daha az ağrı ve daha hızlı iyileşme süresi sağlamasıdır.
Ayrıca laparoskop görüntüleri monitörde büyütür ve cerrahın geleneksel ameliyat sırasında elde edebileceğinden daha fazla doku detayı görmesine izin verir. Bu, tümörün herhangi bir bölümünü geride bırakma riskini azaltır ve vücutta bırakabilir sağlıklı böbrek dokusu miktarını arttırır.
Laparoskopi Öncesi
Laparoskopi öncesinde diğer ameliyatlarda olduğu gibi anestezi doktoru tarafından değerlendirme gerekmektedir. Bu süreçte tüm hastalardan kan örneği vermeleri istenir. Yaşınıza ve genel sağlığınıza bağlı olarak vücudunuzun ameliyat stresiyle başa çıkma kabiliyetini değerlendirmek için EKG (elektrokardiyogram), göğüs röntgeni ve akciğer fonksiyon testleri istenebilir.
Operasyona başlamadan önce cerrah, laparoskopi işleminin sizin için güvenli olduğundan emin olmak için karın boşluğunu inceler. Eğer enfeksiyon veya karın hastalığı görürse işleme devam etmez veya ameliyat sırasında geleneksel cerrahiye dönme kararı alabilir. Cerrah, ameliyatın güvenli bir şekilde gerçekleştirilebileceğine karar verirse böbreğe erişebilmek için ek küçük kesiler yaparak ilerler.
Laparoskopik Böbrek Kanseri Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Operasyonun süresi tümörün büyüklüğü, hastanın daha geçirilmiş cerrahisi olması, hastanın fiiksel yapısı ile ilgili olup ortalama 1-2 saat arasında sürmektedir. Ameliyat sonrası hastalar yakın izlenm için 1 saate kadar olabilen yakız izlem odasına takip edilir. Ancak laparoskopik cerrahinin geleneksel cerrahiye oranla üçte bir daha kısa sürdüğünü söylemek mümkündür.
Laparoskopik Cerrahi Kimler İçin Uygun Değildir?
Böbrek kanserinin bu tedavisi yaklaşık 15 cm'den daha büyük tümörler için ve böbrek damarına doğru büyüyen veya böbrek çevresindeki lenf düğümlerine yayılan tümörler için uygun bir seçenek olmayabilir.
Ameliyat Sonrası
Laparoskopi sonrası birkaç gün boyunca, idrarı vücuttan dışarı atmak için mesaneye ince bir tüp yerleştirilir. Buna idrar sondası denir. İdrarınızın miktarı, doktorun kalan böbreğin işlevini izlemesine yardımcı olur. Sonda çıkarıldığında hasta tekrar idrar düzenine geri döner. Ayrıca vucut içini yakız izlem amaçlı olarak tüp yerleştirilir. Buna dren denilir ve ortalama 1-3 gün arasında çekilir. İyileşme süreniz yaşınıza, genel sağlığınıza ve sahip olduğunuz ameliyat türüne bağlı olarak değişir.
Laparoskopik Ameliyatın Riskleri Nelerdir?
Her ameliyatta olduğu gibi riskler mevcut olup ameiyat öncesi iyi bir değerlendirme ve iyi hazırlık sürecinde bu riskler minimuma indirilir.
Laparoskopik Tedavi Sonrası Takip
Böbrek kanseri hastaları genellikle tedaviden sonraki ilk birkaç yıl boyunca, her üç ila dört ayda bir doktorlarına kontrole gelirler ve bu zaman aralığı birkaç yıldan sonra gittikçe genişler.