Nörojen Mesane Nedir?

Nörojen Mesane Nedir?

Nörojen Mesane Tanımı

Nörojen mesane, tüm sinir sistemini içine alan yolların herhangi bir noktasında kontrol kaybı ile ortaya çıkan mesanenin farklı derecelerde etkilendiği bir durumdur.

İdrar yapamama, sık sık gitme, kesik kesik idrar yapma, sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren bazı hastalarda bu durum nörojenik yani sinirsel nedenlere bağlı olur. Bu duruma nörojen mesane denir.

Mesane tam boşalamayabilir. Mesane içinde artık idrar birikebilir. Bazı hastalarda ise çok sık idrara gitme, zayıf idrar akımı, idrarı yetiştiremeden kaçırma, gece sık sık idrara gitme durumu oluşabilir.

Spinal kord yaralanması nörojen mesanenin en sık nedenidir. Doğuştan omurilik zedelenmesi, sonradan kazalara bağlı omurilik kırıkları, ameliyat olan hastalarda işleme bağlı zedelenmeler, bel fıtığı operasyonları ya da sinir sıkışmaları sonrası yapılan ameliyatlar en yaygın sorunlardır.

Beyin kanamaları, felç, şeker hastalığının ileri safhaları, beyni etkileyen sinirsel sorunlar (Multipl skleroz-MS, polinöropatiler, demans, bunama, Alzheimer) çoğunlukla nörojen mesaneye yol açar.

Tedavi edilmez, önlem alınmaz ise; idrar yolları enfeksiyonu gibi bir sonuca ya da daha da kötüsü böbrek yetmezliğine kadar giden bir yelpazede çeşitli komplikasyonlara yol açabilir.