Laparoskopi öncesi ve sonrası neler yapılmalı?

Laparoskopi öncesi ve sonrası neler yapılmalı?

Laparoskopi Öncesi

Laparoskopi öncesinde tüm hastalar kapsamlı olarak anestezi muayenesine tabi tutulur. Doktorun gerekli görmesi halinde anestezi bölümü dışında diğer bölümler tarafından da değerlendirildirilir.

Laparoskopi Sonrası

Ameliyattan sonra, hala anestezi altındayken, mesane boşaltımına yardımcı olmak için penise bir kateter (ince, esnek tüp) yerleştirilir. Genellikle çiğ meyve veya sebze içermeyen yumuşak bir diyet uygulanır, daha sonra yavaş yavaş katı yiyeceklere geçilir.

Ameliyattan sonraki ilk günden başlayarak, yataktan çıkıp mümkün olduğunca yürümeniz teşvik edilecektir. Ameliyattan altı hafta sonraya kadar, 20 kilodan daha fazla bir şey kaldırılmamalı ve mekik çekmek gibi karın egzersizleri yapılmamalıdır. Erkekler genellikle üç ay içinde normal idrar fonksiyonuna geri döner.

Bağırsaklar, anestezi ve ameliyat sırasında geçici olarak devre dışı bırakıldığı için bulantı ve kusma problemi görülmesi olasıdır. Doktorunuz ameliyattan birkaç gün sonra iyileşecek olan bu semptomları gidermek için ilaçlar yazabilir.

Laparoskopik Ameliyatın Yan Etkileri Nelerdir?

Doktorlar herhangi bir erkeğin ameliyattan sonra nasıl etkileneceğini kesin olarak tahmin edemezler. Laparoskopinin olası yan etkileri idrar tutamama ve iktidarsızlıktır. Genel olarak, yaşlı erkeklerde genç erkeklere kıyasla bu yan etkiler daha fazla gözlemlenir. Bu yan etkiler, diğer prostat kanseri ameliyatlarında da görülebilmektedir.

Laparoskopi daha az ağrı, kan kaybı ve iyileşme süresi açısından açık yaklaşıma göre avantajlara sahiptir. Ancak üriner veya ereksiyon problemleri (yukarıda tarif edilen) gibi erkeklerin en çok endişe ettiği yan etkiler açısından, diğer tedavi yöntemleri ile arasında bir fark bulunmadığı görülmektedir.