Testis kanseri nedir, belirtileri nelerdir?

Prostat erkek üreme sisteminin bir parçası olup, salgı görevi olan bez yapısında bir organdır.

Testis kanseri belirtileri

Testis kanserinin en yaygın belirtisi, testisin bir kısmında genellikle ağrısız olarak ortaya çıkan sert olma eğiliminde kitledir. Testiste ele gelen kitle her zaman testis kanseri anlamına gelmez. Kanser ilk aşamasında ortaya çıkan u kitlede genellikle ağrı olmaz ancak kitle büyümeye başladığında haff arı yapabilir ama bu dönemde büyük olasılıkla tanı almış olur.

Testis kanseri ilerlemesi halinde karın içinde özellikle lenf nodları denilen vücut savunma kalelerine sıçrama yapabilir ve büyük boyutlara ulaştığında çevre dokulara ve sinirlere baskı yaparak ağrı yapabilir. Bununla birlikte akciğerlere yayılma göstermesi olasıdır . Bu durumda da erken dönemde belirti vermemesine rağmen ilerleyen dönemde öksürük , nefes darlığı gibi durumlar oluşturabilir.

Testis kanserinin erken teşhisi

Erken teşhis edilen testis kanserleri tedavisi çok daha kolaydır. Testislerinizin nasıl göründüğü ve nasıl hissettiğinizin farkında olmak, bir değişiklik meydana geldiğinde bunu bilmenizi sağlar. Sizin için normal olmayan bir değişiklik fark ettiyseniz, doktorunuzla görüşünüz.

Testislerinizi her gün ya da her hafta kontrol etmenize gerek yoktur. Bu kontrolu zaman zaman gerçekleştirmek yeterli olacaktır. Testisleri kontrol etmenin en kolay yolu ılık bir duş ya da banyo sonrası, skrotum gevşemiş haldeyken yapmaktır. Avuç içinizle skrotumunuzu kavrayın. Daha sonra her iki elinizin parmakları ve ayrıca baş parmağınızı kullanarak testislerinizi muayene edin.

Testis kanseri tipleri

Seminom ve seminom dışı (non-seminom) olmak üzere 2 ana testis kanseri türü vardır. Bunlar testislerdeki germ hücrelerinden gelişirler. 100 testis kanserinin yaklaşık 40-45’i (%40-45) tamamen seminomdur. Geri kalanların çoğu ise seminom dışı testis kanserinin farklı türlerinin karışımlarıdır. Tüm bu testis kanserleri aşağı yukarı aynı şekilde tedavi edilmektedir.

Lenfoma 50 yaş üstü erkeklerin testislerinde görülen en yaygın başka bir kanser türüdür. Eğer testislerde lenfoma tanısı aldıysanız web sayfamızdaki non-Hodgkin lenfoma bölümüne gitmeniz gerekmektedir.

Testis kanseri evreleri nelerdir?

  • Evre A: Tümörün testislerde sınırlı olduğu ve vücudun herhangi bir yerine yayılım göstermediği kanser evresidir.
  • Evre B: Bu evrede tümör, karın zarının arkasında yer alan lenf nodlarına yayılım gösterir.
  • Evre C: Tümörün, karın zarı üzerine ya da akciğer, karaciğer, beyin, kemik gibi dokulara yayılım gösterdiği bu evre hastalığın son evresi olarak adlandırılır ve ölüm oranı %59'lara kadar çıkabilir.

Testis kanseri nasıl tedavi edilir?

  • A ve B evreleri için cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi olmak üzere üç farklı tedavi yöntemi uygulanır. Cerrahi tedavinin temeli testislerde meydana gelen kanser hücrelerinin ameliyathane ortamında çıkarılmasıdır. Radyoterapi ve kemoterapi uygulamaları ile bazı durumlarda cerrahi tedavi sonrasında tercih edilir.
  • C evresindeki testis kanserlerinin tedavisinde ilk tercih genellikle kombine kemoterapi uygulaması olur. Yeterli doz uygulandıktan sonra yapılan muayenelerde tümör kalıntısı saptanırsa kemoterapiden sonra cerrahi tedavi yöntemi de uygulanabilir.

Testis kanseri riskleri ve nedenleri

Bu hastalığa kesin olarak neyin neden olduğunu bilmiyoruz ancak hastalığın gelişme riskini arttırabilecek çeşitli faktörler bulunmaktadır.

Tıbbi geçmişiniz

İnmemiş testisin 11 yaşına kadar düzeltilmemesi erkekte testis kanseri riskini arttırmaktadır. Orşit adı verilen nadir bir kabakulak komplikasyonu geçirmiş olmanız da kansere yakalanma riskinizi arttırır.

Karsinoma in situ (CIS) testiste anormal hücrelerin varlığı anlamına gelmektedir. Bu bir kanser türü değildir, ancak tedavi edilmezse kanser gelişmesine neden olabilir. Testis kanserine sahip olan erkekler ayrıca diğer testislerinde kanser oluşumu açısından da yüksek risk altındadırlar. Fertilite(Üreme) sorunları yaşayan erkekler için küçük bir risk vardır.

Diğer risk faktörleri

Testis kanserine sahip baba ya da erkek kardeşe sahip olmak kansere yakalanma riskini arttırmaktadır. Araştırmacılar 5 testis kanserinin 1’inin (%20) kalıtımsal gen değişikliklerinden (hatalı genler) kaynaklandığını düşünmektedirler.

Etnik köken de kansere yakalanma riskini etkilemektedir. Amerika Brileşik Devletlerinde; testis kanseri tanısı beyaz erkeklerde siyahların 5 katı kadardır. Büyük Britanya’da beyaz erkeklerde diğer etnik gruplara mensup erkeklere kıyasla daha yaygın olarak görülmektedir. Bunun nedeni ise bilinmemektedir.

Bir testis kanseri uzmanına görünmeli miyim?

Testis kanserinin belirtileri testisleri etkileyen diğer sağlık durumları ile benzer olabilir. Bu nedenle pratisyen hekimin kişinin çok ciddi olmayan bir şeye mi yoksa şüpheli bir kansere mi sahip olduğuna karar vermesi çok güçtür. Ancak, doktorunuzun sizi doğrudan bir uzmana yönlendirmesini gerektiren bazı spesifik belirtiler bulunmaktadır.

Eğer endişeniz devam ediyorsa

Eğer doktorunuzun sizdeki belirtileri düşündüğünüz kadar ciddiye almadığından endişe ediyorsanız, bu sayfanın çıktısını alabilir ve randevunuzda yanınızda götürebilirsiniz. Doktorunuzun bunu sizinle konuşmasını isteyiniz.